till alex.

min bästa vän.

kommer aldrig någonsin få en vän som du. som når upp till dina värderingar, din styrka och din personlighet. du har skämt bort mig med din underbara vänskap.
så som du har ställt upp för mig denna tiden är ovärderlig.
du och micke är underbara, både tillsammans och var för sig och jag och marcus kommer alltid finnas för dig och micke som ni funnits för oss.

vi har många år framför oss av underbara stunder.
massa middagar. diskussioner. bad. fest. utflykter och fikor.

ni kommer alltid vara nummer ett.


   ork.

idag orkar jag verkligen inte göra ett skit.

   åååh.

just nu sitter alex i tandläkarstolen! hoppas fan det går bra.

18 dagar kvar nu.
men vi får väl se.



   vecka 38.

nu är det tjugo dagar kvar till beräknad födsel.
hoppas hoppas verkligen på tidigare. men sen när jag tänker på hur länge jag har gått gravid nu så är det piss i missisippi.
är jobbigt med maten bara... förvärkarna verkar förvärras när jag ätit.
och blir mätt direkt. ingen rolig känsla alls...

och ja. jag har ju börjat få förvärkar nu. och de är rätt kraftiga. frågan är hur länge jag ska gå med dom :P

dags för barnmorskebesöket på tisdag då. förhoppningsvis det sista innan bebisen kommer.
och sen ska vi till socialnämnden och fastställa faderskap :)

i fredes var vi på telegrafen och sen åt vi middag på oasen. med vi menar jag jag och mackan, alex och micke och bea och björn. det var asgott med fondue. ska lätt göra det hemma snart. fick ju en fin fonduegryta i födelsedagspresent!
 
igår var vi i malmö och sen körde vi till center syd och fikade där i cirka fyra timmar. hihi. köpte en snygg luvtröja på new yorker och en snygg tunika på gina. som jag kan ha nu och även efter graviditeten.
alex köpte assnygga dojjor :D
avis... vill med köpa skor... har hittat tusentals som jag velat ha men inte kunnat prova för mina fötter är ju verkligen inget att lita på nu. så hoppas jag hittar några snygga svarta pumps sen :D

idag är det kalas hos alex. ska nog promenera dit. kanske hjälper bebisen på traven lite ;)



Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger och för omföderskor vars barn inte fixerat sig, är det inte ovanligt att det sker först när värkarna börjat. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.
Barnet är ca 36 cm från huvud till stjärt och vikten ungefär 3,2 kg. Barnet vikt ökar snabbt. Det kan växa med upp till 28 g om dagen. Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stort barnet är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stort barnet är kan ingen säga innan det föds. Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse ditt barn med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

   bad.

jag har badat länge idag... och jag hade sköljmedel i vattnet och det var ljuvligt.

   åh.

middag på oasen ikväll :D



   23.

23 dagar kvar nu.
trött jag är på det :(

   26 dagar kvar till förlossning.

mmm. vi får väl se!
idag fick alex sin 25-års present från mig och mackan :D
en korg med godis och badsaker... och en till sak..
alex har ju inget badkar så jag frågade henne "tycker du inte det är konstigt att du har fått badsaker?".
hon tittade frågande på oss och förstod inte meningen med min fråga. då sa micke "är du inte kissnödig?"
då går hon in på toa och där står ett badkar! hehe :D



jaha. då är det tydligen 26 dagar till beräknad förlossning nu då. hoppas på lite tidigare så klart... börjar bli riiiiktigt jobbigt nu. :/

Vecka 37 - 18 jan - 24 jan 2009

Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärthjud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet vid denna tidpunkt är 34.
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.

Barnet är ca 35 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 3 kg. Nu betraktas barnet som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern. Om barnet ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända barnet så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar.


   fredag hela veckan.

är mitt liv.
inte länge till :)




hur som helst så är det ju fredag idag.
alex är iväg hela helgen i stockholm. så blir ingen fredagsmiddag som vi brukar ha. men det gör inget :) hoppas hon får kul bara!

mackan är ledig denna helgen så det är ju skönt. har tvättat hela morgonen och får se sen vad vi hittar på. kanske köra och fixa alex presse ;)

   en halvtimme senare...

yes gott folk.
shirin har precis klämt i sig fyra apelsiner... jumboapelsiner.



my god.


   vill ha...

man kanske inte borde... nu till natten?
är det värt det? att gå upp tio fler gånger inatt för jag MÅSTE ha apelsiner.
noterna plural.


ja. det är värt det.


   ojdå.

infon om vecka 36 kom visst inte med i förra inlägget... gör inget :)
ska strax iväg till barnmorskan. jag orkar egentligen inte... men vi ska till väla efter så det ser man ju fram emot!
JUST NU ÄR BEA PÅ TENERIFFA. hur avis är man inte?

aja.


"Nu står livmodern i regel som högst och det kan kännas som om alla organ är ihoppressade till bristningsgränsen. Livmodern når ända upp till bröstbensspetsen.
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. Är detta din första graviditet har barnet förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. I boken
Mammapraktikan kan man bland annat läsa om praktiska sovställningar för höggravida. Passa annars på att fråga din barnmorska vid nästa besök. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen.

Barnet är i princip helt fullgånget och väger ca 2,8 kg. Längden är ungefär 34 cm från huvud till stjärt. De sista veckorna ska barnet äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. Vid det här laget har du märkt att barnets rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från barnet. Kontakta din MVC inom 72timmar om rörelserna minskar i antal. De sista veckorna kan vara tröttsamma. Ditt barn kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28. "

   vecka 36.

ojoj.



min graviditetsdille... soflan ultra. outdoor fresh ska det va. den mörkblåa. kan sitta framför tv:n och känns sug efter att få sniffa. ber då mackan hämta flaskan från badrummet. han skrattade så han höll på att pissa på sig idag.
tack för den... hehe. är ju så jävla gott.




   besök på förlossningen.

har sedan i onsdags haft fruktansvärda huvudvärkar och illamående. spytt två gånger och varit yr. dessa symtom har bara uppkommit på kvällar och då har jag tänkt att det beror på att jag kanske varit igång hela dagarna. inatt var det som värst och de höll i sig under dagen. blir ju självklart skräckslagen och börjar direkt misstänka havandeskapsförgiftning. ringer mamma och bryter ihop. hon tycker jag ska ringa förlossningen. barnmorskan som svarar tycker jag ska komma in för att kolla hur allt är och jag ringer mackan som är på jobbet och han cyklar hem snabbt som tusan. alex, som jag har kontakt med på msn under hela tiden, kommer för att hämta oss. bryter ihop när jag träffar alex. herregud... jag var värsta nervvraket. väl på förlossningen tar dom oss till ett rum där de mäter ctg kurvan under cirka trettio minuter och sen kommer barnmorskan in igen och kollar urin och blodtryck. allt ser bra ut... sen kommer läkaren och säger att jag ska få två citodon. och få gå hem och vila... aja. skönt att allt var bra iallafall.
försvann inte huvudvärken imorgon skulle jag kontakta förlossningen igen.


   härlig dag.

idag har det varit härligt!
fick ha alex för mig själv hela dagen och det var vääääldigt längesen vi bara umgicks :)

dagen började med att alex fick "a day off" så vi stack till stan och gick i affärer och drack chailatte på espressohouse. satt till och med på uteserveringen :P
sen körde vi till babyproffsen och köpte nappflaskor. sååå gulligt.
efter det handlade vi på maxi för vi skulle göra caesarsallad hemma och den blev svingod :D
slöa lite framför tv:n och datorn sen stack vi iväg och simmade och badade i bubbelpool i LA :)



   "göra-slut-efter-barn" syndromet?

vad är det som händer?
överallt får man höra om par som väntar barn, är hur lyckliga som helst. sen när bebisen kommit dröjer det inte länge till de gör slut...

varför? att få barn är ju ett mirakel man har skapat tillsammans. hur kan ens känslor gå över då?
förstår inte.

   vecka 35.

när marcus kom till världen föddes han i denna veckan :)

fem veckor kvar till beräknad födsel.



"Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. Brösten är nu tyngre och bröstvårtorna blir större.

Ditt barn är omkring 33 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,6 kg. Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan. Nittio procent av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men. Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina. Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda."


   min älskling.

min marcus är så underbar. <3


idag har vi städat och fixat. anders kom hit och hjälpte oss sätta upp brandvarnare... puh. att vi kunnat slappna av utan är ett under.
under tiden körde jag iväg och fixade en ny sjukhusbricka och köpte lite outfits på gina.
hem igen och väntade på ingela så körde vi iväg och hämtade malin sen vidare till familia.
fick mina naglar fixade och det behövdes verkligen! var tre veckor sen sist och de hade växt ut riktigt mycket. hihi.

nu börar det kännas att det snart är dax för bebis att titta ut. man vet ju inte... kan hända när som helst nu känns det som.
har förberett lite extra. har köpt modersmjälkersättning, blöjor, tvättlappar och bebisolja. :) känns skönt att ha det förberett ifall lixom.
nu återstår det bara diverse intumprodukter, för min del. skötväska, bärsele, lite fler nappar, packning av bb-väskan och lite roligt till vagnen.
annars har vi faktiskt allt. kläder (massor). vagn och allt som hör till. bilskydd. säng med tillbehör. skötbord med tillbehör. gosedjur. filtar. babymonitor som vi fick av alex och micke i julklapp <3. har säkert glömt något.
resten köper man ju när bebis kommit :)

träffade tina på maxi idag. hon sa "ja nu ser man väl inte dig så mycket ett tag framöver."
"eh. jo. det är nu man inte ser mig så mycket. sen kommer folk se mig oftare."

det är ju så. man känner inte sig precis pigg och fräsch för att mingla runder och det blir ju att man oftast är hemma för det är bekvämt och tryggt.
men sen så. då jävlar ska jag milfa till mig och gå på massa kaffelatte fikor och en utgång rätt snart är nog inte helt omöjligt ;)

kyckling och pommes står på menyn ikväll och "ali" på femman.

   tvåtusenåtta.

ett nytt år. 
nya vanor. nya värderingar. nya kontakter. nya besvikelser. nya erfarenheter. ny lycka.
nytt liv.



år 2008 började med en undebar sak. nämligen att alex och micke blev ett par. alex bestämde sig för att flytta hit. ett par månader senare står hennes namn på mickes dörr. massa fest och fart som vanligt med alex väntade!



alla hjärtans dag bestämde jag och marcus oss för att bli 3... fast det var en hemlighet och dröm som blev sann i slutet på maj. det 11 juni fick vi reda på den underbara nyheten. våra närmsta vänner och vår familj fick reda på det direkt. medans vi sparade den till resten av omgivningen tills vi var säkra på att allt skulle gå bra.
det är verkligen årets händelse, för vår del.

här är vår bebis.



efter ett par besök hos läkaren och ultraljud får vi ett beräknat förlossningsdatum. och det blir alla hjärtans dag 2009. vad är oddsen?
jag och marcus blev tillsammans på det datumet för 7 år sen.
visst, chansen att bebis bestämmer sig för att titta ut då är rätt liten :) men ändå...

sommaren var hur härlig som helst. midsommar firades nyktert så klart.
massa bad, grill och mys. sex and the city- filmen hade premiär. vi åkte bland annat till köpenhamn och till kristianstad på festival.

   

årets helsingborgsfestival blev mycket lyckad! marcus och grabbarna fick en spelning på gröningen.
och jag och marcus åkte vår livs första helikoptertur =)

      

i början på oktober flyttade vi till en trea vilket var väldigt efterlängtat. under samma veva blir jag sjukskriven för bla karpaltunnelsyndrom.
en månad senare flyttar även alex och micke till sin trea :) då blir jag även sjukskriven på heltid.

nu är det en spännande tid som väntar och jag längtar så det gör ont.

gott nytt år allihopa.





RSS 2.0