vecka 34.

sex veckor kvar nu... asså månad!

på tisdag är det dags för barnmorskebesök och ultraljud. ska bli helt underbart att få se bebis vinka mot oss igen!

fick en babymonitor från alex och micke vilket var helt perfekt! =D


Barnet är ca 32 cm långt från huvud till stjärt och vikten ungefär 2,3 kg. Det kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken. Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa. Nu kan barnet själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. Det är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare. Ibland kan en del barn fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. Är det tvillingar som ni väntar kanske bara ett av barnen lägger sig med huvudet mot bäckenöppningen, medan syskonet lägger sig intill.




   julhelgen.

... är faktiskt inte riktigt över än.
sent eftermiddag idag blir det julmat och julklappsleken hos älsklings mormor.

och snart ska jag och ingela shoppa :D
god... har längtat efter denna dagen! massa rea och massa presentkort! :D

är mycket nöjd över årets jul. första gången sedan... jag vet inte när.
och nästa år är det dags för att införa lite egna traditioner.
nästa jul kommer bli den bästa någonsin. och det kommer bara bli bättre och bättre :)
längtar redan.. hehe.


och. det börjar bli jobbigt nu med kroppen... jag är alltid så trött och sutkörd nu att jag känner mig full hela tiden. som att gå i en dimma varje dag. julaftonskväll när vi kom hem var det första gången jag kände för att gråta över mina ben och fötter. jag vet. varför känna så när man vet att det är normalt men bara synen på hur misshandlat och fetto det ser ut, blandat med hormoner, kan göra att det rinner över.
och inte nog med det kan man ju knappt röra sig längre. det gör oftast ont, foglossning, och klumpigt. svårt att förklara men det går bara inte. om jag har tur kan jag vända mig i sängen och det är då jag är så trött och väck att jag inte tänker på hur ont det egentligen gör.


så. nog med klagomål :)



   vecka 33.

igår var det middag på haket... eftersom jag fyller år imorgon tänkte jag det skulle va trevligt att samla ihop lite mysigt folk =)

ser fram emot veckan som kommer. ovanligt nog har jag inte fått min årliga julångest än... beror säkert på invånaren i magen =) skönt. ska bli härligt med jul.

nu är det ju bara sju veckor kvar!

Vecka 33 - 21 dec - 27 dec 2008

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda.
De sista två månaderna besöker du vanligtvis MVC varannan vecka. På MVC mäter man barnets tillväxttakt. Vid den här tidpunkten är normalkurvan för symfys-fundusmåttet runt 31, men det är främst sin egen kurva man ska gå efter.

Ditt barn är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 2,2 kg. Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln. Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och barnets huvud ökar ca 9,5mm. Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.



   vecka 32.

åtta veckor kvar nu :D

vilken onödig dag jag har haft. har verkligen slöat genom dagen. fast vi fick städat iallafall :)
sitter och kollar på unga mödrar och en av tjejerna går igenom sitt värkarbete nu. my god... :/ ser inte roligt ut...


Vecka 32 - 14 dec - 20 dec 2008

Kroppen: Man kan lätt bli anfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir anfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 cm lång. Nu kontrollerar barnet själv sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. På pojkar kommer nu testiklarna ner i pungen från att ha varit i ljumsken. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

   sömn.

som alla säkert vet är stunden då man får ett plus på graviditetsstickan ett oskrivet kontrakt på att man ska vara utan sömn i de närmsta nio månaderna. och inte nog med det även flera år efter det.


men inte inatt. inatt sov jag som en stock. vaknade bara en gång för att kasta lite vatten och sen somna jag lika snabbt som jag vaknade. det tackar jag för.
hade en del crazy dreams. bla. att jag fick ett skott  ryggen. och sen att jag låg på ett stort gräsfält med min klass från olympia och filosoferade och sen var jag på väla och skulle handla en ring till läppen.

ikväll är det idolfinal och jag kan verkligen inte förstå vad den lilla sparven gör där.
alice. visst hon är jättesöt och gullig och säkert jättefint ögongodis för alla pedofiler där ute men tyvärr. hon kan ju inte gå högre än 0.1 decibel.
och av alla brudar som sökt till årets idol finns det väl ändå en enda som hade passat in bättre.
kevin ska man ju inte ens snacka om. han är redan en färdig produkt. därför hade det inte förvånat mig ett dugg om alice hade vunnit. hur mycket vet vi om vad som händer i "rösträkningen".

nä. den enda anledningen till att jag ens följt idol detta året är att jag är gravid och hemma de flesta fredagkvällar.


   godis.

my god vad sugen jag är på godis... något jobbigt.


idag var jag och bebis i magen hos barnmorskan och kollade så allt stod rätt till. och det gjorde det.
inte så otippat :) nästa besök är om tre veckor och då är det ultraljud. spännande! älskar att se bebis röra sig och suga på tummen :)

något bra på tv ikväll då?
marcus är iväg och ser volbeat i malmö så det blir en ensam kväll för mig.
det enda som är bra ikväll är desperate housewives men det avsnittet har jag redan ett. är långt före svenska säsongen.


i måndags var jag och alex på väla. köpte världens bästa mascara.
max factor false lash effect. 






   när man är gravid.

när man är gravid och känslig och har ont så får man unna sig saker.










   vecka 31.

jaha. nio veckor kvar nu!



Vecka 31 - 7 dec - 13 dec 2008

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker.

Barnet: Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan 8 cm i diameter och fötterna knappt 6 cm. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

   idag hände det.

idag hände det som inte fick hända.
något som aldrig hänt, som jag fruktat och vetat att det kommer hända en vacker dag.

när jag vaknade i morse gick jag, yr som en höna, in i vardagrummet och satte mig i soffan. igång med teve fyra morgon och tog upp min laptop och JAG TAPPADE DEN.
my god... mitt liv passerades i bilder. "vad händer nu?" tänkte jag.

inget hände. inte en skråma och inte ens en omstart. lite suspekt...



   ... för det är Beas födelsedag!





Idag är det Beas tjugofjärde födelsedag.
My god tiden går snabbt. Det känns som igår vi hade vår vilda gemensamma artonårs fest i festlokalen på annerovägen.
Detta året blir det dock inte lika vilt. Vi ska köra till Bea på fredag och äta middag.
hoppas du haft en bra dag idag och att vi får det kul och trevligt på fredag.



   vecka 30.

vilken mesig julskyltning det var i år. vi gick på gina tricot och åhléns och shoppade istället.


nu börjar nedräkningen.

10 veckor kvar nu.

Vecka 30 - 30 nov - 6 dec 2008

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC.

Ditt barn väger ca 1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt. Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock. Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern. Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare. En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

RSS 2.0