första advent.

vart tog snön vägen?

helgen har gått fort... igår var det tacos hos ingela och co. med kristina och familjen.
idag ska fira första advent med mackans släkt och sen gå ner till julskyltningen.

äntligen åkte johan ut från idol.
20 veckor för sent bara. och förstår verkligen inte hysterin kring han.
han är ju en tönt.
tanig poser med fult hår och asdålig sång.
är det sånt småtjejerna gillar idag?
hallelulja för töntarna då.
2009 kanske blir töntarnas år?

idag går jag in i vecka trettio. (info om det kommer imorgon som vanligt.)
my god vad tiden går fort. men det är bra. efter december kommer det gå riktigt slött.
då är det som jobbigast med magen och har jag otur så kanske jag får känna av foglossning.

fan vad jag längtar... har aldrig längtat så mycket i hela mitt liv.

   en cigg.

fan vad jag hade behövt en cigg nu.

är så jävla trött.
trött på folk.
tro att folk bryr sig. alla tänker på sig själva. ska fan jag oxå göra.
ska inte bry mig ett skit om någon förrutom mackan och bebis.
och inte lönt att någon låtsas bry sig för jag ser igenom er.

mår illa.

   Love Lockdown.

åh. har blivit kär i kanye west nya låt. Love Lockdown.
måste höras med bra högtalare. fesna laptopljudet går icke.


   välkommet besök.

det knackade på dörren.
och det var julen...

mysiga, varma, fridfulla tiden på året har kommit och stannar i en månad.
mycket efterlängtad.


   vecka 29.

Vecka 29 - 23 nov - 29 nov 2008

Kroppen: Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

   take me to higher ground.

på fredag ska vi bada :D

vill att det ska va februari NU.


   v 28.

veckan som gått har inte varit lika jobbig som förra.
varför vet jag inte men magen har inte känts i vägen lika mycket...

Vecka 28 - 16 nov - 22 nov 2008

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg. Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt och vikten ca 1,2 kg. Det utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen. Hårstråna på huvudet är ganska långa. Mjölktänderna under tandköttet är färdiga. Barnet anses livsdugligt vid denna tidpunkt och om det skulle födas måste man registrera barnet enligt lagen. Som tur är har barnet nu mycket goda chanser att klara sig utanför livmodern, med hjälp av bland annat värme från en kuvös.
 
 

   vecka 27.

veckorna bara går och går.
idag är jag förkyld och på skithumör.
trött på att va hemma och trött på att vänta.
nu väntar jag på julen. kommer bli skitmysigt.
ett par dagar innan det är det min födelsedag men hur kul kommer det va..?
sen efter jul är det jävla nyår.
sen är det bara 6 veckor till bebis kommer. förhoppningsvis någon vecka innan.

och alla dessa jävla papper från försäkringskassan. orka...
hur många gånger ska jag behöva fylla i samma jävla saker.
och bara vänta på svar på OM jag får pengar, för det är inte säkert ju.
ÅH.
och vill ha mer sopranos.
sicken dag...


jag har iallafall min julmust.
vad jag hade jag gjort utan dig?



Vecka 27 - 9 nov - 15 nov 2008

Kroppen: Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt. Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt och vikten är runt 1kg. Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt. I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion. Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade. Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.
.

   vecka 26.

nu börjar det fan bli lite jobbigt med tyngden runt magen...
jobbigt att ligga på rygg för då kan jag inte andas... jobbigt att ligga på sidan för då får jag ont i höftena... och jobbigt att stå länge för då drar tyngden neråt.
hm...
har börjar fundera en del på förlossningen nu... och mina känslor går i vågor...
ibland kan jag nästan få lite panik... och ibland tänker jag "det kommer gå hur bra som helst".
ska iaf försöka vara hemma så länge som möjligt så man inte ligger på sjukan hur länge som helst.

annars är det lika underbart som vanligt. längtar till julen nu :)
första julhelgen sedan studenten (2003) där jag är helt ledig...
och julmaten... nam nam!

och när jag var hos Dr. Frick fick jag reda på att han och frugan (Eva, som är min barnmorska) ska gå i pension... så kan dom ju inte göra :(

och förresten ska det bli helt underbart att få en liten pojke ;D


Vecka 26 - 2 nov - 8 nov 2008
Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter. Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.


Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g. Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen. Lungorna utvecklas alltjämt och barnet växer till sig mer och mer. Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. Ögonen är nu färdigbildade och barnet har lärt sig att både andas in och ut. När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon.

RSS 2.0